MENU

De verschillende kanten van het dragen van ringen

43 dagen geleden door Alisha geschreven

De verschillende kanten van het dragen van ringen

Tegenwoordig staat het dragen van een ring niet altijd symbolisch voor het huwelijk. Een hoop mensen kiezen tegenwoordig voor het dragen van een of meerdere ringen, omdat ze deze ook gewoon mooi vinden. Ongeacht of zij zich in een relatie of huwelijk bevinden. Daarnaast is het dragen van een ring niet alleen geschikt voor vrouwen, maar kunnen mannen ook gerust ervoor kiezen om een of meerdere ringen te dragen. Ook maakt het helemaal niet uit welke leeftijd je hebt. Je kunt in de tijd van nu namelijk ook kiezen uit een breed assortiment aan ringen speciaal voor kinderen. Door de jaren heen is het dragen van ringen een belangrijke fashion statement geworden en is dit een fashion item die in niemand z’n accessoire collectie kan ontbreken. 

Het dragen van ringen in verband met het huwelijk

Bij het dragen van een ring is één van de eerste dingen die in je opkomt wellicht dat dit verbonden staat met het huwelijk. Een van de meest bekende ringen die verbonden zijn aan het huwelijk is de verlovingsring. Het dragen van een verlovingsring heeft een symbolische betekenis, omdat deze aangeeft dat de persoon die de ring draagt verloofd is. De andere ring die staat verbonden met het huwelijk, en wellicht de meest belangrijkste, is de trouwring. Naast het feit dat de trouwring aangeeft dat de persoon die de ring draagt zich in een huwelijk bevindt, staat deze ook symbolisch voor de huwelijkstrouw doordat er geen begin en einde aan zit. In sommige gevallen is de trouwring een aparte ring, dan de verlovingsring. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. In Nederland dient de verlovingsring vaak als toekomstige trouwring, maar wordt deze aan de andere hand gedragen. Voorheen was het gebruikelijk dat de trouwring aan de linkerhand om de ringvinger werd gedragen. De reden hiervoor was omdat de linkerhand dichter bij het hart ligt en het huwelijk symbool zo sterker verbonden stond met het hart. Echter veranderde dit na de reformatie en hangt het nu af van het geloof van de persoon die de ring draag af aan welke hand de ring wordt gedragen. Zo dragen bijvoorbeeld katholieken de verlovingsring aan hun rechterhand en de trouwring aan hun linkerhand. Bij protestanten is het omgekeerde het geval. Wat in beide geloven over het algemeen hetzelfde is gebleven betreft de ring van een overleden partner. Na het overleden van de partner wordt zijn of haar trouwring door de weduwe of weduwnaar achter hun eigen trouwring gedragen.

Een symbool voor de liefde en nog veel meer

De redenen waarom iemand ervoor kiest om een ring te dragen, kan sterk per persoon verschillen. Eén van de voornaamste redenen dat iemand kiest voor het dragen van een ring is uiteraard om de liefde in zijn of haar leven uit te stralen. Naast het dragen van bijvoorbeeld een verlovingsring of een trouwring, wordt dit ook wel eens gedaan met een koppelring. Uiteraard staat het dragen van een ring niet alleen maar als een symbool voor de liefde. Veel mensen kiezen er ook voor om ringen te dragen om een statement te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ring die je deelt met je vriendenkring of je vereniging. Daarnaast kun je een ring ook gewoon simpelweg voor de sier dragen. Een leuke ring hoeft niet al te duur te zijn en dient al als een prachtige accessoire wanneer deze er leuk uitziet

Ringen voor zowel mannen als vrouwen

Ondanks dat het dragen van sieraden door steeds meer mensen wordt gedaan, heerst er nog steeds een stereotype over voor wie het dragen van sieraden nou geschikt is. Wanneer we het over het dragen van sieraden hebben, zien een hoop mensen dit als iets wat voornamelijk voor jonge meisjes en vrouwen is weggelegd. Echter hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Mannen kun net zo sieraden dragen als vrouwen. Sterker nog, een hoop mensen weten niet eens dat mannen al eeuwenlang ringen dragen. In het verleden droegen een hoop mannen een ring om aan te duiden dat ze rijk of getrouwd waren. Tegenwoordig dragen mannen nog steeds een ring om aan te duiden dat zij zich in een huwelijk bevinden, maar kiezen ook steeds meer mannen ervoor om een extra detail toe te voegen aan hun dagelijkse kledingkeuze. Net als voor vrouwen is er voor mannen een grote keuze aan diverse soorten ringen, in diverse maten, modellen en kleuren. Daarnaast kun je ook helemaal zelf bepalen hoeveel ringen je aan elke hand draagt en om welke vinger je deze het liefst draagt.

Lees ook deze blogs

Delen is lief

Nieuwste collectie van juni

Welke stijl zoekt u in uw eigen armband?

Recente artikelen

Meer over herenarmbanden